Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(19)
Forma i typ
E-booki
(19)
Autor
Rokicki Tomasz
(2)
Autorów Wielu
(1)
Daniłowska Alina
(1)
Filipiak Tadeusz
(1)
Fornal-Pieniak Beata
(1)
Gołębiewska Barbara
(1)
Gralak Katarzyna
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gruziel Kinga
(1)
Gutkowska Krystyna
(1)
Gębska Monika
(1)
Hornowski Andrzej
(1)
Idzik Marcin
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Kacprzak Marzena
(1)
Kiraga Marta
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Kozak Sylwester
(1)
Kraciuk Jakub
(1)
Krajewski Adam
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Mandziuk Agnieszka
(1)
Maśniak Jacek
(1)
Mikuła Aneta
(1)
Parzonko Andrzej
(1)
Rekiel Anna
(1)
Roman Michał
(1)
Rusinowski Zbigniew
(1)
Rutkowska Gabriela
(1)
Sońta Marcin
(1)
Suchodolski Przemysław
(1)
Szczucka Ewa
(1)
Wielechowski Michał
(1)
Witomski Piotr
(1)
Wojewódzkiej-Wiewiórskiej Pod Red. Nauk. Agnieszki
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(19)
Gatunek
Praca zbiorowa
(3)
19 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ
Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwa mazowieckiego. Cele szczegółowe obejmują: • charakterystykę zmian w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz jej wpływ w aspektach ekonomicznych, społecznych i gospodarczych na gospodarstwa rolne; • prezentację uwarunkowań prawnych dotyczących instalacji fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych w Polsce; • ocenę efektywności ekonomicznej produkcji energii elektrycznej w wybranych typach gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego z wykorzystaniem paneli słonecznych w rachunkach makroekonomicznym i mikroekonomicznym. Zakres pracy obejmuje zagadnienia teoretyczne dotyczące zrównoważonego rozwoju, ewolucję tej koncepcji, ideę zrównoważonego gospodarstwa rolnego oraz znaczenie odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych. W drugiej części publikacji przedstawiono aspekty prawne związane z odnawialnymi źródłami energii, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji paneli fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych. Wskazano zmiany wprowadzane w aktach prawnych wspierające rozwój fotowoltaiki. Następnie scharakteryzowano podstawowe metody oceny efektywności ekonomicznej inwestycji oraz etapy oceny projektów związanych z produkcją energii na przykładzie instalacji fotowoltaicznych. W dalszej części dokonano ocen makroekonomicznej i mikroekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do zaopatrzenia w energię elektryczną wybranych typów gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne aspekty pandemii: definicję zjawiska, fazy, przyczyny i cechy. Scharakteryzowali zmiany, jakie zaszły w czasie pandemii w zakresie produkcji rolnej w Polsce – badanie i ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej polskiego rolnictwa przeprowadzone zostały z podziałem na produkcję roślinną i zwierzęcą. Omówili również zasady kształtowania cen produkcji rolnej jako jednego z kluczowych uwarunkowań oddziałujących na sytuację polskiego rolnictwa, a także podjęli się oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rolnych w Polsce oraz wpływu pandemii COVID-19 na współpracę między rolnikami. Przedstawili też najpowszechniejsze formy współpracy, zarówno formalnej, jak i nieformalnej, spotykane w Polsce wśród rolników oraz szerzej – na wsi.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Książka przybliża czytelnikowi zagadnienia dotyczące metod i narzędzi służących do analizy i oceny działalności gospodarstw oraz przedsiębiorstw rolnych. Ocena obejmuje zasoby czynników produkcji wykorzystywane w działalności podmiotów rolnych, stanowiące podstawę ich funkcjonowania, w tym rachunek ekonomiczny. Omówione zostały również zagadnienia intensywności produkcji, w rolnictwie powiązane z kwestiami ochrony środowiska i zasobów naturalnych oraz intensywności organizacji produkcji. Na końcu każdego rozdziału znajduje się zestaw pytań kontrolnych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Publikacja stanowi element dyskursu o wartości zielonych przestrzeni oraz zasobów wodnych w aglomeracjach aspirujących do statusu miast przyszłości. Uzmysławia istotę i znaczenie wyceny zasobów przyrodniczych (w tym miejskich terenów zieleni), prezentując dostępne narzędzia oraz metodyki nierynkowej wyceny z prezentacją studiów przypadku. Materiał dydaktyczny dla studentów leśnictwa wielofunkcyjnego, inżynierii i gospodarki wodnej, inżynierii środowiska, ogrodnictwa miejskiego i arborystyki, architektury krajobrazu oraz ogrodnictwa ogólnego, a także propozycja dla zainteresowanych pogłębieniem wiedzy z zakresu fitosocjologii, innowacyjnego projektowania przestrzeni publicznych oraz planowania nowoczesnej infrastruktury zielono-błękitnej miast.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Jedną z form działalności pozarolniczej na terenach wiejskich jest agroturystyka. W monografii przedstawiono agroturystykę z punktu widzenia popytu (klienta), uwzględniając jej związki z nurtem gospodarki opartej na doświadczeniach. Scharakteryzowano także produkt agroturystyczny z perspektywy ekonomii doświadczeń i sposób wzbogacania jego kolejnych warstw o nowe doświadczenia agroturystyczne. Autorki zaproponowały przykłady dobrych praktyk z wykorzystaniem innowacyjnego podejścia do świadczonych usług agroturystycznych. Monografia jest interesującą pozycją książkową dla studentów, stowarzyszeń agroturystycznych, lokalnych grup działania i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Forma i typ
Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym, a tytułowych półprawd – wiedza zaczerpnięta ze źródeł nieformalnych w toku wychowania i socjalizacji. Praca z pewnością zainteresuje każdego, gdyż dla większości z nas smak i zapach potraw są nośnikiem wspomnień, a wspólne spożywanie posiłku elementem utrwalania więzi międzyludzkich. Chwile wspólnych zakupów, gotowania i jedzenia powinny mieć jednak dobroczynne efekty zdrowotne, dlatego lektura tego zbioru artykułów jest niemalże obowiązkowa dla dbających o świadome i zdrowe życie. Coś ciekawego znajdą osoby z każdej grupy wiekowej i o każdym stylu życia – rodzice czy bezdzietni, bon vivanci czy eremici, sportowcy czy maniacy życia w rytmie powolnego mieszania w kubku ziołowych naparów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania wsparcia ekonomiczno-organizacyjnego w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Diagnozuje czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój drobnych gospodarstw rolniczych na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród producentów rolnych, sołtysów i pracowników gmin wiejskich. Nakreśla potencjalne kierunki zmian w strukturze drobnych gospodarstwach rolniczych i specyfice działalności agrarnej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią. Badano wydatki i spożycie żywności w gospodarstwach domowych, skalę i rodzaj powiązań producentów rolnych z instytucjami i podmiotami innych sektorów w gospodarce, aktywność depozytowo-kredytową polskich rolników, a także zmiany na rynku środków produkcji rolnej. Nie zapomniano również o analizie zmian na rynku pracy w rolnictwie z uwzględnieniem stopnia wykorzystania imigranckiej siły roboczej w okresie pandemii. Zagadnienia omówiono w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Źródłem pierwotnym było badanie własne zrealizowane w formie wywiadów z ekspertami ze związków i z organizacji rolniczych, a także z doradcami ds. ekonomicznych PZDR z całej Polski. Użyte do analiz dane pochodzą z publikacji i baz danych GUS, ARiMR, IERiGŻ-PIB, MRPiPS, Eurostatu, EBC, OECD oraz Federalnej Agencji Pracy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Kompleksowa i wielowątkowa praca z pogranicza nauk przyrodniczych i inżynieryjno-technicznych. W publikacji dogłębnie omówiono problematykę diagnostyki biodegradacji drewna oraz fizycznych i chemicznych metod jego ochrony. Zaprezentowano taksonomię i biologię najgroźniejszych, powszechnie występujących grzybów rozkładających drewno oraz ksylofagicznych owadów, a także zwierząt niszczących drewno w wodzie morskiej. Najnowsze wydanie poszerzono o zagadnienia diagnostyki oraz konserwacji drewna archeologiczno-konserwatorskiego ze stanowisk suchych i mokrych. Skompletowano również wiadomości dotyczące szkodników drzew liściastych, dodając charakterystykę płaskowiaka zmiennika, paśnika pałączastego i paśnika niszczyciela. Ze względu na poruszaną problematykę publikacja stanowi źródło wiedzy dla studentów i praktyków technologii drewna, leśnictwa, szeroko pojętego budownictwa, meblarstwa, konserwatorstwa oraz muzealnictwa.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania produktów spożywczych w przewozach ogółem w różnych gałęziach transportu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Publikacja stanowi przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych produkcji owczarskiej w województwie podlaskim. Opracowanie w przystępny sposób ukazuje dotychczasowy rozwój i znaczenie tego kierunku produkcji do jego prowadzenia. Książka ma walory poznawcze i może być przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców zainteresowanych problematyką produkcji owczarskiej, w tym dla reprezentantów środowiska akademickiego, hodowców i innych przedstawicieli praktyki gospodarczej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Forma i typ
Tematyka monografii wpisuje się dominujący trend w dziedzinie kompozytów cementowych – wykorzystanie ubocznych produktów spalania węgla do modyfikacji betonu w celu uzyskania nie tylko materiału o dobrych parametrach fizykochemicznych i mechanicznych, ale też ekonomicznie produkowanego zgodnie z zasadą dążenia do osiągnięcia zeroemisyjności w budownictwie. Racjonalne zagospodarowanie wciąż zwiększającej się ilości komunalnych osadów ściekowych jest dodatkowym atutem częściowego zastąpienia klinkieru cementowego portlandzkiego dodatkiem popiołu lotnego w technologii betonu. Autorka monografii z sukcesem rozwiązała empirycznie problem badawczy – popiół lotny z termicznego przekształcenia komunalnych osadów ściekowych jest wartościowym i bezpiecznym modyfikatorem betonów. Dzięki takiej modyfikacji uzyskuje się materiał konkurencyjny wobec standardowych materiałów budowlanych (o lepszych wybranych parametrach technicznych, ograniczonym wymywaniu metali ciężkich i małej emisyjności izotopów promieniotwórczych, tańszy w produkcji i o małym śladzie węglowym).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Studium potencjalnej efektywności ekonomicznej lidera polskiego rynku drzewnego – Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe. W monografii oceniono strukturę organizacyjno-funkcjonalną LP, zasadność aktów normatywnych i wewnętrznych dokumentów dotyczących gospodarki leśnej oraz ochrony przyrody, a także strategie gospodarowania majątkiem na poziomie nadleśnictw z uwzględnieniem systemu redystrybucji środków finansowych pochodzących z funduszu leśnego. W badaniach wykorzystano przede wszystkim analizę sprawozdań finansowo-księgowych udostępnionych przez Generalną Dyrekcję Lasów Państwowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rekreacja ruchowa jest przez wielu badaczy uznawana za najważniejszy rodzaj rekreacji, o szczególnym znaczeniu dla życia i zdrowia człowieka. Autorzy monografii szczegółowo omówili teoretyczne kwestie związane z tą formą spędzania wolnego czasu, przedstawili stanowiska zarówno polskich, jak i zagranicznych badaczy oraz zaprezentowali wyniki przeprowadzonej w roku akademickim 2020/2021 wśród studentów Wydziału Ekonomicznego SGGW ankiety. Badania dotyczyły czasu przeznaczanego na uprawianie rekreacji fizycznej, motywacji i barier, a także zróżnicowania w podejmowaniu tego typu aktywności na poszczególnych kierunkach studiów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Jubileusz 70-lecia powstania Wydziału Ekonomicznego jest wspaniałą okazją do zaprezentowania jego rozwoju naukowego oraz dydaktycznego.(...) Na Wydziale Ekonomicznym studiuje ponad 3,5 tysiąca osób na pięciu kierunkach studiów (w tym także dwóch anglojęzycznych), co powoduje, że Wydział jest jedną z największych jednostek w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W ciągu 70 lat swojego funkcjonowania Wydział bardzo dynamicznie rozwijał się, a także zmieniała się jego struktura organizacyjna. W odpowiedzi na zmiany i potrzeby otoczenia społeczno-gospodarczego kształtowała się działalność badawcza oraz oferta dydaktyczna. (ze Wstępu)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Kogo intryguje, co nurtuje adeptów socjologii, niech zajrzy do zbioru wyników badań młodych naukowców wkraczających w życie zawodowe i realia wczesnej dorosłości. Studenci Wydziału Socjologii i Pedagogiki SGGW wzięli pod lupę zjawiska pokoleniowo i kulturowo im bliskie (m.in.: samopoczucie i zdrowie psychiczne w percepcji indywidualnej oraz społecznej, wzrost popularności apostazji, randkowanie online, wpływ mediów społecznościowych na samoocenę kobiet, osoby wytatuowane a poziom społecznej akceptowalności, zjawisko FOMO i szum medialny w portalach dziennikarskich, życie w stylu NEET) oraz nowe trendy marketingowe: influencer marketing czy city placement małej miejscowości. Ciekawym zakończeniem publikacji jest suplement metodyczny dla początkujących badaczy procesów społecznych, niczym pożegnalny prezent na nową drogę kariery zawodowej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Zgodnie z definicją zawartą w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE z 2019 roku, termin ‘bioasekuracja’ odnosi się do zestawu środków zarządzania i środków fizycznych, których stosowanie ma na celu zmniejszenie ryzyka wprowadzenia, rozwoju i rozprzestrzeniania się chorób, infekcji lub inwazji u zwierząt, w hodowli zwierzęcej i w jej obrębie. Na poziomie fermy unikanie wprowadzania patogenów pozwala na chów zdrowszych zwierząt, co skutkuje lepszym ich dobrostanem, lepszą stabilnością systemów produkcji i mniejszym zużyciem antybiotyków, co pomaga w walce z opornością patogenów na antybiotyki. W niniejszym podręczniku zebrano 50 najskuteczniejszych środków wspierających i/lub praktyk bioasekuracji i przedstawiono je w postaci arkuszy informacyjnych łatwych do zrozumienia, zarówno dla producentów drobiu, jak i doradców (w tym lekarzy weterynarii). Opisane środki mogą być pomocne dla podniesienia poziomu i zgodności bioasekuracji w całym sektorze drobiarskim: na fermach drobiu, zakładach wylęgu drobiu, zakładach ubojowych i innych. Materiały zostały przygotowane przez partnerów uczestniczących w projekcie Netpoulsafe (Horyzont 2020, GA nr 101000728) z Belgii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Polski, Węgier oraz Włoch i są dostępne w kilku wersjach językowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Zbiór tekstów wpisujących się w nurt badań nad wpływem przemian społeczno-gospodarczych na logistykę w obliczu globalnego kryzysu. Poszczególne rozdziały poświęcono różnym aspektom ewolucji tej branży, jej potrzebom i wyzwaniom w rzeczywistości przed pandemią COVID-19 i po niej. Kierunki ewolucji procesów logistycznych omówiono w zakresie funkcjonowania łańcuchów dostaw z użyciem środków transportu lądowego i morskiego, kanałów dystrybucji oraz systemów magazynowania, a także zarządzania zasobami ludzkimi.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności